Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
Boskalis jaarverslagen 2012

Focus

De pijler Focus van onze strategie is gericht op:

  • ‘Value-Adding Assets’
  • Specifieke marktsegmenten
  • Zeven geografische regio’s

Value-Adding Assets

De kracht van Boskalis is dat met de inzet van haar materieel (assets) zowel de bovenkant als de onderkant van de markt wordt bediend. Het succes van Boskalis is duurzaam indien de diverse klantengroepen op een evenwichtige manier met de verscheidenheid van ons materieel, mensen en competenties worden bediend. Binnen en tussen de marktsegmenten zien we echter dat deze behoeften sterk uiteenlopen, waardoor keuzes gemaakt moeten worden. Boskalis richt zich op het beschikbaar hebben en leveren van Value-Addening Assets.

Wij hebben klanten die geïntegreerde, innovatieve dienstverlening of turn key oplossingen van ons verlangen. Om aan deze klantwensen te voldoen zijn aanvullende en elkaar versterkende competenties noodzakelijk, zoals risicomanagement en engineering. Ook moeten wij in staat zijn om als hoofdaannemer op te treden en is ervaring op het gebied van projectmanagement essentieel. In dit segment met potentieel hogere marges positioneren wij ons wereldwijd nadrukkelijk. Boskalis beweegt zich hiermee naar de bovenkant van de S-curve (zie figuur 4).

Aan de onderzijde van de S-curve treffen we klanten die op zoek zijn naar relatief eenvoudige en standaarddienstverlening, zoals huur van materieel of simpel transport. In dit segment is cost leadership een belangrijke randvoorwaarde. Door met onze assets op verschillende punten van de S-curve actief te zijn, creëren we een evenwicht tussen de complexe projecten met een hogere marge bovenin de curve en de stabiele volumes onderin, waarmee we per saldo de bezetting van onze vloot kunnen optimaliseren.

Specifieke marktsegmenten

Met onze kernactiviteiten richten wij ons op (deel)markten waar onze kansen voor groei en expansie het grootst zijn, waarbij wij onze diensten zowel in samenhang als enkelvoudig aanbieden.

Energie

De olie- en gasmarkt is zeer belangrijk, zowel in omvang als groeipotentie. Voor olie- en gasmaatschappijen creëren we nieuw land, leggen we pijpleiding-infrastructuren en havens aan en verzorgen we het onderhoud. Daarnaast voeren we voor deze klanten offshore projecten uit en leveren we een steeds breder scala aan maritieme diensten, zoals subsea services, zwaar en specialistisch transport, hijswerk en installatie. Zo kunnen wij volledig geïntegreerde offshore productiefaciliteiten die in Azië worden gebouwd met de schepen van Dockwise naar de andere kant van de wereld transporteren en de installatie verzorgen. Via 50%-deelneming Smit Lamnalco verzorgen we on- en offshore terminaldiensten. Naast dit traditionele segment omvat de energiemarkt ook het sterk groeiende segment voor duurzame energie. Voor Boskalis ligt het accent hier op de aanleg van offshore windparken, waaronder de realisatie van de fundering en, via onze 50%-deelneming VBMS, de bekabeling.

Havens

Het ontwerp en de aanleg van nieuwe havens en de uitbreiding en het onderhoud van bestaande havens voor overheden en haven-exploitanten vormen eveneens een belangrijke markt. Hiervoor zetten we onze activiteiten baggeren en grondverzet in, waarbij ook civieltechnische werkzaamheden een rol kunnen spelen. Dockwise is betrokken bij het transport van haven gerelateerd materieel zoals containerkranen en in de exploitatie fase bieden we reders onder meer havensleepdiensten aan. Dezelfde reders, en hun verzekeringsagenten, kunnen wij van dienst zijn met onze bergingsactiviteiten.

Geografische regio’s

Binnen de marktsegmenten richten wij onze dienstverlening op zeven regio’s. De belangrijkste ontwikkelingen vinden plaats en de beste kansen voor onze activiteiten liggen in:

1. Noordwest-Europa
2. Oost- en West-Afrika
3. Midden-Oosten
4. Zuidoost-Azië
5. Australië
6. Brazilië
7. Golf van Mexico

Toegevoegd aan Mijn verslag Voeg toe aan Mijn verslag