Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
Boskalis jaarverslagen 2012

Towage & Salvage

Towage: sleepdiensten en aan- en afmeren van zeeschepen in havens en bij offshore terminals, beheer en onderhoud boven en onder de waterlijn van onshore en offshore olie- en gasterminals en aanverwante maritieme en managementdiensten.Salvage: assistentie verlenen aan schepen in nood, wrakopruiming, milieuzorg en advisering.

TOWAGE & SALVAGE   2014   2013
(in miljoenen EUR)        
Omzet   270,6   363,0
EBITDA*   118,6   103,9
Nettoresultaat van strategische deelnemingen   38,3   21,9
Bedrijfsresultaat (EBIT)*   84,0   67,2
Orderportefeuille per ultimo   63,9   -

*
 
Ons aandeel in het nettoresultaat van de strategische deelnemingen is inbegrepen in de EBIT(DA). 2013 is aangepast voor IFRS11.

Omzet

De omzet in het segment Towage & Salvage is in 2014 afgenomen tot EUR 270,6 miljoen (2013: EUR 363,0 miljoen). Dit wordt hoofd zakelijk verklaard door de verdere uitvoering van de Towage strategie, waarbij activiteiten zoveel mogelijk in joint ventures worden ondergebracht. Medio 2014 heeft Boskalis met SAAM S.A. uit Chili twee strategische deelnemingen gevormd, onder de gezamenlijke naam SAAM SMIT Towage, voor het gezamenlijk voortzetten van de havensleep activiteiten in BraziliĆ«, Mexico, Panama en Canada. Met ingang van het derde kwartaal zijn deze activiteiten conform IFRS11 gedeconsolideerd en verantwoord als resultaat joint ventures en geassocieerde deelnemingen.

Naast deze inmiddels overgedragen havensleepactiviteiten was Boskalis in 2014, onder de naam SMIT Harbour Towage, actief met sleepactiviteiten in de havens van Rotterdam, Belgiƫ en Liverpool. Daar was sprake van een redelijk tot goed activiteiten-niveau. Vooral in Rotterdam was het een druk jaar door, naast de reguliere sleepactiviteiten, een relatief hoog niveau van offshore-gerelateerde dienstverlening.

Bij SMIT Salvage lag de omzet in 2014 op een lager niveau dan in 2013, onder invloed van een laag aanbod aan emergency response opdrachten. In het tweede kwartaal zijn twee grote wrakopruimingsprojecten gestart: de gezonken car carrier Baltic Ace in de Noordzee en een jack-up platform voor de kust van Angola. Beide projecten zullen naar verwachting in 2015 worden afgerond.

Segmentresultaat

De EBITDA in het segment Towage & Salvage bedraagt EUR 118,6 miljoen en het bedrijfsresultaat is uitgekomen op EUR 84,0 miljoen (2013: EUR 103,9 miljoen respectievelijk EUR 67,2 miljoen). Hierin zijn afwikkelresultaten begrepen voor bergingsprojecten die reeds in 2011 respectievelijk begin 2013 zijn uitgevoerd. Inbegrepen in het resultaat is ons aandeel in het nettoresultaat van strategische deelnemingen, met name Keppel Smit Towage, Smit Lamnalco en, met ingang van het derde kwartaal, SAAM SMIT Towage. De bijdrage hiervan was EUR 38,3 miljoen (2013: EUR 21,9 miljoen). Inbegrepen in het resultaat van Smit Lamnalco is een boekwinst op de verkoop van haar 40% belang in de deelneming IRSHAD.

Orderportefeuille

Begin 2014 zijn twee grote wrakkenopruimingsopdrachten verworven: de car carrier Baltic Ace in de Noordzee en een jack-up platform in Angola. De omvang van de orderportefeuille ultimo 2014, die uitsluitend betrekking heeft op het bedrijfsonderdeel Salvage, bedraagt EUR 63,9 miljoen (ultimo 2013: nihil).

Toegevoegd aan Mijn verslag Voeg toe aan Mijn verslag